Türkiye’nin jet eğitimi ve yakın destek uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla tasarlanan Hürjet, hazırlanan birebir yer prototipi. Prototipte, kokpitten kontrol edilebilen hareketli yüzeyler; motor, bazı itki ve uçuş sistemleri dışında hemen hemen bütün sistemler onksiyonları azaltılarak gerçekçi şekilde mevcuttur.
Projede kavramsal tasarım aşaması tamamlanırken ön tasarım aşamasına geçildi. Bu çalışmalar sürerken Hürjet’in birebir modeli üretildi. Uçağın “yer prototipinin” ortaya çıkmasıyla ön tasarım da fiziksel boyut kazanmaya başladı.
Hürjet’in kokpitinde (cockpit) tek parça Çok Fonksiyonlu Entegre Modüler Ekran kullanılmıştır. Entegre Modüler Ekran görev bilgisayarı ve gösterge özelliklerini tek bir ekipmanda toplayan, AMLCD geniş ekrana sahip, dokunmatik özelliği bulunan, pilotun sensör videolarını izleyebildiği, sayısal harita ve taktik sembolojileri görebildiği, sistemi yöneten akıllı çokişlevli bir birimdir.
Uçuş testlerinin projenin 48’inci ayında başlaması ve Hürjet’in ilk uçuşunu 2023’te yapması planlanıyor.
Hürjet Teknik Özellikleri:
- Uzunluk: 13 m
- Kanat Açıklığı: 9.8 m
- Dikey Kuyruk Yüksekliği: 4.2 m
- Kanat Alanı: 24 m²
- itiş Gücü: 19.200 lbf
Hürjet Performans Özellikleri:
- Servis Tavanı: 13.716 m
- Tırmanış: 35.000 fpm
- Menzil: 2.592 km
- Maksimum Yük: 2.721 kg
- Maksimum Hız: 1.4 Mach
- Maksimum İrtifa: 45.000 ft
- G-Limiti: +8g/ -3g
- Silahlar: HGK-82, KGK, Teber LGK, L-Umtas, Minyatür bomba, Gökdoğan ve Bozdoğan (ilk milli hava füzeleri), AIM-9X
Podlar:
- 20 mm Pod
- Targeting Pods
- Travel Pods
Diğer Özellikler:
- Baş üstü (Head-Up) Göstergesi HUD
- Kaska Monteli Göstergesi
- Tam Otarite Dijital Kontrollü Uçuş Sistemi
- Gelişmiş İnsan Makine Arayüzü(F-35 veMMU için Asgari Alışma Zamanı)
- Intra & Inter Veri Linki
- Gece Görüş Uyumlu
- Havada Yakıt İkmali
- Zarf Koruma
- Gömülü Taktik Eğitim ve Canlı Sanal Yapıcı Eğitim Sistemleri
- Otonom Operasyonlar İçin Apu
Son Gelişmeler;
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil Hürjet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağının 2022 yılı sonunda ilk uçuşunu yapacağını açıkladı.
Üretim çalışmaları devam etmekte olan ve 8.000 parçadan oluşan Hürjet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı ilk kez hangardan çıkartıldı.
2022 yılı içinde prototip üretim çalışmalarına başlanan Hürjet’te, ilk aşamada 2 adet prototip üretilecektir. Üretilen prototiplerden biri uçuş, diğeri dayanım testlerinde kullanılacaktır.
İlk uçuşunu 18 Mart 2023 ta yapması beklenen Hürjet’in, 2025 yılında envantere girmesi beklenmektedir. Seri üretim aşamasında ayda 2 adet olmak üzere, ilk aşamada toplamda 16 adet Hürjet üretilecektir.
2017 Ağustos ayında yapım projesine başlanan HÜRJET 26 Aralık 2022’de enerji verme testini başarıyla geçerek, 30 Ocak 2023’te ilk kez motorunu başarılı bir şekilde çalıştırmıştı. 18 Mart 2023 tarihi itibari ile taksi testlerine başlanan HÜRJET 25 Nisan 2023 tarihinde yerden havalanarak gökyüzü ile buluştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET’in hangardan çıkarak ilk uçuşunu gerçekleştirdiği anlara ait görüntüleri de paylaştı.
- Piste ilk uçuşu için çıkan HÜRJET 07:35’te havalandı ve ilk uçuşunu 26 dakika havada kalarak tamamladı
- Test boyunca 14000 ft. İrtifaya çıktı ve 250 knot hava süratine ulaşıldı
- HÜRJET tüm sistemleriyle çalıştı ve ilk uçuş testini başarıyla tamamladı
- HÜRJET, ilk uçuşunun ardından tasarım zarfı içerisinde uçuş testlerine devam edecek
- HÜRJET’in varyantları arasında Jet Eğitim Uçağı, Akrotim Gösteri Uçağı , Harbe Hazırlık Uçağı , Red Aircraft ve Uçak Gemisi Versiyonları bulunuyor
ALINTI KAYNAK: https://www.millisavunma.com/hurjet-jet-egitim-ve-yakin-hava-destek-ucagi/