Kahramanmaraş merkezli depremin ardından ASELSAN çok hızlı bir tepki verdi ve pek çok unsuruyla deprem bölgesine ulaştı.
ASELSAN, A Bülten’in yeni sayısını ağırlıklı olarak deprem felaketine ayırdı.
Bülten’deki sayfaların bir bölümü bu nedenle siyah beyaz.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, bültenin önsözünde, sahip oldukları engin mühendislik tecrübesiyle Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamak, yerli ve milli bağımsızlık yolunda milleti gururlandırmak, ülkenin ihtiyacı olan her anda görevlerini layığıyla yerine getirmek için var güçleriyle çalıştıklarını ifade etti.
“Bu acı afet sonrasında biz de ASELSAN’lı olmanın sorumluluğunu üzerimizde taşıyarak en kısa sürede tüm çalışanlarımızla birlikte seferber olduk.” diyen Görgün gıdadan giyime, sağlıktan arama-kurtarmaya kadar birçok alanda gerekli adımları atarak anında harekete geçtiklerini kaydetti.
Prof. Dr. Görgün şöyle dedi:
“ASELSAN ailesi olarak ülkemizin yaşadığı bu olağanüstü durumda yardım tırlarımız, gönüllü arkadaşlarımız, bağışlarımız ve sistemlerimiz ile birlikte dualarımızı da afet bölgesine gönderiyoruz. Sahip olduğumuz 48 yıllık tecrübemizi ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu bu acı dönemde milletimize sunarken, bu süreci olabildiğince kontrollü yürütmek ve ihtiyaç duyulan yardımı en kısa sürede halkımıza ulaştırmak için koordine olduk. Depremden hemen sonra kurduğumuz ASELSAN Kriz Masası ile de acil yardım ekiplerinin deprem bölgesine çıkışlarını koordine ettik. Hatay’da 600 yatak kapasiteli çadır kentimiz ile ASELSAN Afet ve Lojistik Merkezimizi süratle hayata geçirdik. Milletimizin her zaman yanında olarak ülkemizin kalbinde açılan bu derin yarayı sarmak için durmadan çalışmaya devam ediyoruz. ASİL (ASELSAN Sosyal İnovasyon Liderleri) Derneğimiz koordinasyonunda başlattığımız yardım kampanyası ile deprem bölgesine büyük miktarda yardım gerçekleştirdik.”
Prof. Dr. Haluk Görgün, bunların yanı sıra yüksek teknolojili ürünlerini de deprem bölgesi için seferber ettiklerini ifade etti.
Prof. Dr. Görgün şu bilgileri verdi:
“Haberleşme sistemlerimizden termal kameralara, güneş enerjili kamera sistemlerimizden yaka kameralarına ve solunum cihazlarına kadar birçok ürünümüzü bölgedeki ilgili ekiplere teslim ettik. Ülkemizin yaşadığı bu olağan üstü durumda elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Aklımızla ve gönlümüzle, gücümüz yettiğince depremden etkilenen insanlarımızın, çocuklarımızın, milletimizin yanında olmayı her daim sürdüreceğiz. ASELSAN ailesi olarak yüzyılın en büyük afetinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar ve tüm milletimize geçmiş olsun diliyorum.”
A Bülten’de deprem bölgesine giderek kuruluşunun yardım faaliyetlerini yerinde denetleyen ve gerektiğinde koordine eden ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün’le yapılan bir söyleşiye de yer verildi.
Prof. Dr. Haluk Görgün, savunma sanayiinde görev yapmanın bir gereği olarak seferberlik durumu için en hazırlıklı şirket olduklarının altını çizdi.
“Afetlerde organize hareket etmek ancak ve ancak kesintisiz iletişim ile mümkündür.” diyen Prof. Dr. Görgün şöyle devam etti:
“Bu depremlerde birçok haberleşme altyapısı işlevsiz kalırken, ASELSAN tarafından Jandarma Genel Komutanlığı MEBS Başkanlığı ile birlikte tasarlanan JEMUS (Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi) önceki birçok afet durumunda olduğu gibi yine kesintisiz ses ve veri haberleşmesi hizmeti vermeyi sürdürdü. Depremin olduğu ilk dakikalardan itibaren, JEMUS Telsiz altyapısı Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, AFAD, Sağlık Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerinin ilk müdahaleleri için etkin kullanılmaya başlandı. Özellikle arama-kurtarma faaliyetlerinin koordinasyonu, ambulansların sevki ve asayişin sağlanması için telsiz haberleşmesi önemli bir iletişim ortamı sağladı. Arama, kurtarma faaliyetlerinde AFAD, UMKE, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğünden binlerce personelin yanı sıra 55 binden fazla Jandarma da görev aldı. JEMUS Telsiz altyapısında yer alan tekrarlayıcı merkezleri, 9 şiddetindeki depreme karşı dayanıklı inşa edildi. Sistem, elektrikler kesildiğinde dahi 40 gün süreyle çalışabilecek şekilde tasarlandı. Tekrarlayıcı merkezlerinin imkân ve kabiliyetleri ile daha önce yaşanan pek çok doğal afette olduğu gibi, deprem bölgesinde yer alan 93 tekrarlayıcı merkezi eksiksiz çalışmaya devam etti.”
Prof. Dr. Haluk Görgün, sahadaki olayları yüksek video çözünürlüğü ile kaydetme imkânı sunan ASELSAN Yaka Kameralarının depremin hemen ardından afet bölgesine gönderildiği bilgisini de paylaştı.
Bu kameraların Jandarma Genel Komutanlığı personeli tarafından güvenliği sağlama faaliyetlerinde
aktif olarak kullanıldığını belirten Görgün, şu anda 4 binden fazla yaka kamerasının bölgedeki personele dağıtıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Görgün, ayrıca bu yaka kameralarına takılabilen mikrotermal kameralar ile arama kurtarma faaliyetlerine katılan personelin ısı farkı tespit etmesine yardımcı olunduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Haluk Görgün şu bilgileri verdi:
“Bu amaçla göçük altındaki insanlarımızın bilincinin kapalı olabileceği, konuşarak ses ile durumunu anlatamayacağı/duyuramayacağı veya ortamın karanlık olabileceği bir ortamda, havanın soğuk olması nedeni ile 37 derece sıcaklıktaki canlı insan bedeninin termal kamera ile kolayca ayrıştırılabileceğini değerlendirdik. Bu doğrultuda EGM ve Jandarma için geliştirilen Giyilebilir Kameralara elimizdeki mikro-termal kameraların uyumlandırılması için gereken yazılımı hızlıca hazırladık. ASELSAN kurtarma ekibimiz, termal kameramız desteğiyle AKUT ekipleriyle beraber ısı akışını takip ederek Mehmet Düzgün isimli vatandaşımıza canlı ulaştı. Vatandaşımız termal kameramızın yönlendirmeleri sonucunda enkazdan çıkarıldı. ASELSAN’ın Termal kamera setleri halen farklı arama kurtarma çalışmalarında kullanılmaya devam ediyor.”
Prof. Dr. Haluk Görgün, pandemi döneminde Biosys, ARÇELİK ve BAYKAR firmalarıyla birlikte ürettikleri Yoğun Bakım Ventilatör cihazlarının depremzedelere nefes olduğunu, enkazdan kurtarılan özellikle dolaşım sistemi sorunu oluşan, travma nedeniyle ameliyat olan insanların hayatını kurtarmaya devam ettiğini vurguladı.
Deprem bölgelerinden özellikle Adana, Mersin ve Kayseri’ye yoğun hasta nakli gerçekleştirildiğine dikkat çeken Görgün, bu nedenle Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde ventilatör ihtiyacı ortaya çıktığını, bu noktada artan ventilator ihtiyacının karşılanması için ASELSAN’ın aynı gün içinde 20 ventilatörü bölgeye sevk ettiğini ifade etti.
Prof. Dr. Haluk Görgün şu bilgileri aktardı:
“ASELSAN olarak Afet bölgesinde enerji ihtiyacının ivedilikle karşılanabilmesi için, Yenilenebilir Enerji Beslemeli, Taşınabilir Gözetleme, Görüntü Aktarımı ve Enerji Sistemi (GÜKAS) ürünlerimizi İskenderun Teknik Üniversitesi arazisinde konuşlu Afet Koordinasyon Merkezinin kullanımı için bölgeye sevk ettik. 3,5KVA Jeneratör desteği de bulunan sistemimiz, Güneş Enerji Panelleri ve akü grubu ile kesintisiz enerji sağlıyor. Üzerinde bulunan kamera sistemlerimizle de istenildiğinde görüntü aktarımı da yapılabiliyor. Hatay’da kurduğumuz ASELSAN Afet ve Lojistik
Merkezinde misafirlerimizle birlikte ilk akşam yemeğini yedik. Depremden etkilenen insanlarımızın, çocuklarımızın, milletimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Aklımızla, gönlümüzle, gücümüz yettiğince.”
ALINTI KAYNAK: https://www.savunmasanayi.org/aselsan-seferberlik-durumuna-en-hazir-kurulustur/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=aselsan-seferberlik-durumuna-en-hazir-kurulustur