Washington ile Pekin arasındaki durulmak bilmeyen gerilim, Joe Biden yönetiminin Tayvan’a 619 milyon dolarlık silah satacağı haberiyle daha da artmış durumda. Çin tarafından olumsuz karşılanan bu satış, Tayvan’ın F-16 jetleri için füzeler de içeriyor.
Geçtiğimiz günlerde Biden yönetimi, silahların Tayvan’a satışı için ABD Kongresi’ne resmî bir bildiri verdi.
Bir Dışişleri Bakanlığı görevlisi, satış prosedürünün, “Tek Çin politikası ve Tayvan ile İlişkiler Yasası’na uygun” olduğunu söyledi.
Görevli, ABD’nin Tayvan’ı desteklemesinin, Tayvan Boğazı çevresinde barışa ve düzene katkısı olduğunu dile getirdi.
Satış; 100 AGM-88B yüksek hızlı anti-radyasyon füzesi, 23 HARM tatbikat füzesi, 200 AIM-120C-8 orta menzilli gelişmiş havadan havaya füze, 4 AIM-120C-8 AMRAAM füze rehber parçası ve 26 LAU-129 çok amaçlı ateşleyiciyi içeriyor.
Satışı kınayan Pekin otoriteleri, ABD’yi bölgede gerilimi artırmakla suçladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Tayvan’a yapılan satışın ‘Tek Çin’ prensibini ve ABD ile Çin arasındaki ‘Üç Tebliği’ ciddi şekilde ihlâl ettiğini açıkladı.
Satış işleminin Washington-Pekin ilişkilerinin yanı sıra Çin’in egemenliği ve güvenliğine de ciddi şekilde zarar verdiğini söyleyen Mao; ABD’yi, ‘Tek Çin’ prensibine uymaya, tansiyonu arttırıcı eylemlerde bulunmaktan kaçınmaya ve Tayvan ile askerî ilişiği kesmeye çağırdı.
Mao, Çin’in egemenliğini ve ulusal güvenlik çıkarlarını korumak için güçlü ve kesin adımlar atmaya devam edeceğini de ekledi.
Çin Devlet Konseyi’nin Tayvan İlişkileri Ofisi Sözcüsü Ma Xiaoguang, ABD’nin Tayvan meselesinde “ateşle oynamayı bırakıp sorunu ciddi dikkatle ele alması gerektiğini” söyledi.
Ma, Tayvan’a yöneltildiği düşünülen cümlelerinde ise “Birleşmeye güç kullanarak direnmek ve ABD desteği ile ‘bağımsızlık’ arayışında olmak başarısızlığa mahkûmdur” ifadelerini kullandı.
ABD, ADADAKİ VARLIĞINI ARTIRIYOR
ABD ordusu, Tayvan’daki askeri varlığını neredeyse dört katı kadar arttırarak uzun yıllardır gerçekleştirdiği en büyük asker görevlendirmesine gidiyor.
Washington yetkilileri, bir eğitim programı çerçevesinde gerçekleşecek bu artışın ABD-Çin ilişkilerindeki gerilim oluşmadan çok önce planlandığını söyledi.
Önümüzdeki aylarda gerçekleşecek artış, adada bulunan 30 kişilik ABD askerî timinine ek olarak 100 ilâ 200 kişilik bir personel akışını öngörüyor.
The Wall Street Journal’den Nancy Youssef ve Gordon Lubold, askerlerin eğitiminin Çin’den gelebilecek bir işgale dayanmak için gerçekleştirildiğini yazdı.
ABD ordusundan gidecek görevliler, Tayvan askerlerini hem silah sistemlerini kullanma hem de askerî teknikler açılarından eğitecek.
Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng de en az 500 Tayvanlı askerin ABD’ye eğitim için gönderileceğini açıkladı.
ABD JETİ TAYVAN SEMÂLARINDA
ABD donanmasının keşif jetinin geçtiğimiz günlerde Tayvan Boğazı üstünde görülmesi, Pekin’den tepki çekti.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölgesi Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Shi Yi, “ABD, bölgesel statükoyu kasıtlı olarak bozmuş, Tayvan Boğazı’nda barışı ve düzeni tehlikeye atmıştır” dedi.
ABD Yedinci Filosu, yapıtğı açıklamada, P-8A Poseidon’un uçuşunun uluslararası hukuka uygun olduğunu söyledi.
Filo, açıklamasında, “Tayvan Boğazı dâhil, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Çin medyası, olayı, “sorun oluşturmaya yönelik yeni bir provokasyon” olarak niteledi. Pekin açısından, otonom bir bölgesinin ABD ile ‘kirpi-ada’ oluşturmaya yönelik askerî ilişkiler kurması merkezî idareye yapılan büyük bir saygısızlık olarak; hatta düşmanca bir tavır olarak bile nitelenebilir. Bu durum, Çin’in Texas eyaleti ile ABD merkezi yönetimini yok sayarak askerî antlaşmalar yapmasıyla eş değer olarak görülüyor.
“SAVAŞA HAZIR OLMALIYIZ”
Yayınladığı “Ulusal Savunma Stratejisi” belgesinde Çin’i ulusal savunma tehditlerinde bir numarada gören Pentagon, stratejik olarak olası bir savaşta HKO’ya karşı galip gelmeye hazır olmayı hedefliyor.
Amerikan Girişimi Enstitüsü’nde konuşan Ordu Sekreteri Christine Wormouth, “Tayvan’ın amfibi bir işgalinin yakın olduğunu düşünmüyorum, ancak tabii ki de savaşmaya ve kazanmaya hazır olmalıyız” dedi.
Wormouth, ABD’nin amacının Asya-Pasifik’te bir kara savaşından kaçınmak olduğunu ve Çin’i Tayvan’a saldırmaktan caydırmanın hedeflendiğini aktardı.
Pasifik Ordusu Komutanı General Charles Flynn, Pekin’in zaman zaman Tayvan’ı işgal etme sinyalleri verdiğini, ancak böyle bir hamleyi yapmaya hazır olmadığını düşündüğünü söyledi.
Çin’in oluşturduğu ordunun sıra dışı olduğunu belirten Flynn, Tayvan’ın hedeflendiğini “Ödül Tayvan” sözleriyle ifade etti.
General, ABD’nin sıradaki hamlesinin bu işgalin gerçekleşmesini engellemek olması gerektiğini, bunun için de Çin’in caydırılması gerektiğini söyledi.
Kaynak: IntellStrategy
ALINTI KAYNAK: https://m5dergi.com/one-cikan/analiz-abd-tayvanda-varligini-artirirken-cinin-tepkisi-buyuyor/