Avusturya Savunma Ataşesi ve Ankara Askeri Ataşeler Birliği (Ankara Military Attaché Corps / AMAC) Başkanı Kurmay Albay Thomas Rapatz, AMAC ile ilgili değerlendirmelerini ve AMAC Başkanı olarak önceliklerinin ve hedeflerinin neler olacağını, MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.
MSI Dergisi: Öncelikle sizi, AMAC’ın yeni başkanı olarak seçildiğiniz için kutlarız. AMAC’ın, Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve sektör firmaları gibi paydaşları tarafından nasıl algılandığı ve görüldüğü konusuna büyük önem verdiğinizi biliyoruz. AMAC üyeleri gibi bu paydaşlarda görev yapan ilgili personelin de belirli periyotlarda değişmesi nedeniyle size, ilk olarak “AMAC nedir?” sorusunu yöneltmek istiyoruz.
Kurmay Albay RAPATZ: AMAC, Ankara’da görev yapan “askeri diplomatları” bünyesinde toplayan bir dernek. AMAC üyeleri arasında; savunma ataşesi, kara ataşesi, deniz ataşesi, hava ataşesi, jandarma ataşesi, silahlanma ataşesi ve ataşe yardımcısı gibi farklı görev unvanlarına sahip, Türkiye’ye akredite olmuş askeri diplomatlar bulunuyor. AMAC, dünya genelinden 84 ülkeden, farklı unvanlara sahip, 6 tanesi Türkiye dışından görev yapan, toplam 124 askeri ataşeden oluşan, büyük bir topluluk.
MSI Dergisi: AMAC Başkanı olarak, dünya genelinde; COVID-19 salgınının etkileri, bölgesel çatışmalar, ekonomik krizler ve benzeri olayların şekillendirdiği, zorlu bir dönemde görev yapacaksınız. Bu zorluklar, Türkiye’nin çevre coğrafyası göz önüne alındığında daha da artıyor. Bu ortamda, görev süreniz boyunca öncelikleriniz ve hedefleriniz neler olacak?
Kurmay Albay RAPATZ: Türkiye’de, 2019 yılının Temmuz ayından beri görev yapıyorum. Geride kalan süreçte; resepsiyonlarda, konferanslarda, askeri tatbikatlarda ve askeri birlik gezilerinde, güzel zamanlar geçirdik. Diğer yandan geride bıraktığımız 2 yıl boyunca, pandemi nedeniyle çok zor zamanlar da yaşadık. Tüm bu yaşananlar bize, AMAC’ın çok büyük bir askeri diplomatik camia olduğunu ve Ankara’da, çok önemli bir rol üstlendiğini gösterdi.
AMAC Başkanlığı görevi, sadece onursal bir unvan değil; tam tersine, birçok sorumluluğun üstlenildiği bir makam. AMAC üyesi askeri ataşeler, aralarından kıdemli bir ataşeyi, AMAC’ı, çeşitli etkinliklerde temsil etmesi için seçiyor. Örneğin, AMAC Başkanı, davet edildiği birlikleri ziyaret ediyor, birlik komutanıyla görüşme gerçekleştiriyor ve anı objesi takdim ediyor. Ankara’da yeni göreve başlayan askeri ataşeleri ofisinde ağırlıyor ve görevini tamamlayanlara veda ediyor.
AMAC Başkanı, AMAC’ı, askeri diplomasinin kuralları ve gelenekleri çerçevesinde yönetiyor ve AMAC’ın “Güven, Dostluk ve Karşılıklı Anlayış Temelinde İlişkiler İnşa Etmek” prensibinin uygulanmasına katkı veriyor. 2023’te, çizdiğiniz zorlu ortamda, bu görevi yerine getirmek, ciddi bir meydan okuma olacak.
MSI Dergisi: Öncelikleriniz ve hedeflerinizle ilgili ayrıntılara inecek olursak AMAC üyelerine yönelik planlarınızda neler var?
Kurmay Albay RAPATZ: Askeri ataşelerle ilgili konuştuğumuzda, şu iki noktayı her zaman göz önünde bulundurmalıyız: Bir askeri ataşenin ilk görevi, ülkesine hizmet etmektir. Genel anlamda diplomasi, özelinde de askeri diplomatlar, dünya genelinde barışın sağlanmasına odaklanırlar ve askeri ataşelerin ikinci görevi de dünyada barışın sağlanmasıdır. Modern diplomatik ilişkiler, yaklaşık 200 sene önce, Viyana Kongresi’nde kuruldu. Küreselleşme ve günümüz sorunlarının karmaşık yapısı ise askeri ve diplomatik ilişkilerin önündeki başlıca zorluklar olarak öne çıkıyor. Bu ortam, silahlı kuvvetlerin, değişime ve teknolojik gelişmelere adapte olmasını da bir zorunluluk haline getiriyor. Ülkelerin silahlı kuvvetlerinin, her an göreve hazır halde bulunması gerekiyor. Askeri ataşeler, bu şartlarda ve bu ortamda görev yapıyor ve AMAC da onların bu görevi en iyi şekilde yapabilmesine destek olmaya devam edecek.
MSI Dergisi: AMAC’ın düzenlediği etkinliklerle ilgili öncelikleriniz ve hedefleriniz neler olacak?
Kurmay Albay RAPATZ: AMAC Başkanı’nın bir diğer görevi de güvenlikle ilgili konuları tartışmak üzere farklı ülkeleri, kültürleri ve bakış açılarını bir araya getiren toplantılar, resepsiyonlar, çalıştaylar ve benzeri etkinlikler düzenlemektir. Böylece birbirimizden bir şeyler öğrenebiliriz ve dünya barışına katkıda bulunabiliriz.
Askeri ataşeler, ülkelerindeki liderlere, güvenlik politikaları ile ilgili gelişmeleri, zamanlıca aktarmakla görevliler. Dolayısıyla bilgi alma, farklı konuları tartışma ve bilgi paylaşma, görevimizin önemli bir parçası.
Yaşadığımız şehirde ortak bir sosyal hayat kurmak, dostluklar tesis etmek ve birbirimizi ağırlamak da diplomatik hayatımızın bir parçası.
AMAC yönetimi olarak, 2023’te, etkinliklerimizi, tüm bu amaçlara yönelik olarak planlamaya ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz.
Paydaşlarla Yakın Koordinasyonu Sağlayan İş Ağı
MSI Dergisi: AMAC’ın paydaşlarıyla iş birliğine yönelik planlarınızı da sizden dinleyebilir miyiz? İlk olarak MSB ile ortak çalışmalarınıza dair planlarınızı anlatabilir misiniz?
Kurmay Albay RAPATZ: AMAC camiası ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yakın ilişkileri var. Bu vesileyle başta MSB Askeri Ataşeler Dairesi Başkanlığı personeli olmak üzere, bizi birer silah arkadaşı gibi gören ve ilişkilerimizin mükemmel ilerlemesini sağlayan tüm TSK mensuplarına burada teşekkür etmek isterim.
AMAC üyeleri olarak, MSB ve TSK mensuplarıyla, askeri diplomasi kapsamında her iki tarafı da ilgilendiren konularda bilgi paylaşımı yapıyoruz. Bu kapsamda farkındalık oluşturuyoruz, eğitimler ve araştırma faaliyetleri kapsamında bilgi paylaşıyoruz. Temaslarımızda, ülkelerimizin güvenlik politikalarının oluşturulması için bilgi topluyoruz. Askeri diplomatlar olarak, gizlilik dereceli bilginin nasıl ele alınması ve iletilmesi gerektiğini biliyoruz.
Bu kapsamdaki iş birliğimizin devamı ve gelişmesi için MSB’nin ilgili makamlarıyla temasta olmaya devam edeceğiz.
MSI Dergisi: SSB ve sektör firmalarıyla iş birliğine yönelik planlarınızda neler var?
Kurmay Albay RAPATZ: Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk savunma ve havacılık sektörünün 2023 hedeflerini açıkladı ve bu hedefler arasında, teknolojik birçok gelişmeyi içeren sistemlerin ve platformların kullanıma alınması bulunuyor. Bu da sektörün ulaştığı ihracat konusundaki kabiliyetlerini gösteriyor.
Sektörün ihracatı, son dönemde önemli bir gelişim gösterdi ve art arda rekorlar kırmaya başladı. Tüm bu gelişmeleri izlemek ve bunları ülkesine rapor etmek, her askeri ataşe için önemli bir görev. Bu bilgi paylaşımı, aynı zamanda ikili iş ilişkilerinin gelişimine de katkı sağlıyor. Dolayısıyla bu bilgi paylaşımının sürmesini diliyoruz.
AMAC Başkanı’nın bir diğer görevi de güvenlikle ilgili konuları tartışmak üzere farklı ülkeleri, kültürleri ve bakış açılarını bir araya getiren toplantılar, resepsiyonlar, çalıştaylar ve benzeri etkinlikler düzenlemektir. Böylece birbirimizden bir şeyler öğrenebiliriz ve dünya barışına katkıda bulunabiliriz.
AMAC Magazine ve MSI TDR, İhtiyaç Duyulan Bilgiyi Sağlıyor
MSI Dergisi: AMAC camiasının, hem kendi iç iletişimine hem de dış paydaşlarıyla iletişimine büyük önem verdiğinizi biliyoruz. Bu iletişimin daha da iyileştirilmesi gerektiğini de sıklıkla vurguluyorsunuz. MSI Dergisi ile iş birliğinin başladığı 2015 yılı itibariyle yayın hayatında yeni bir sayfa açılan AMAC Magazine, AMAC ve paydaşları arasında kuvvetli bir iletişim köprüsü haline geldi. AMAC Magazine’in ve MSI Dergisi ile İngilizce sürümü MSI TDR’nin, AMAC için ne anlam ifade ettiğiyle ilgili neler söylemek istersiniz?
Kurmay Albay RAPATZ: AMAC Magazine ve MSI dergileri, askeri diplomatlara, Türk savunma ve havacılık sektörüyle ilgili ihtiyaç duydukları açık kaynak bilgilerini sistematik olarak sağlayan önemli yayınlar. Sektörü yakından takip etmek, her bir askeri ataşenin görevi. AMAC Magazine ve MSI dergileri de bize güncel gelişmeleri ve bilgileri, çok iyi hazırlanmış bir içerikle sunuyor. AMAC üyesi askeri ataşelerin ülkeleriyle Türkiye ve Türk savunma ve havacılık sanayisi arasındaki ilişki, her bir AMAC üyesinin AMAC Magazine ve MSI dergilerinden aldığı destekten olumlu yönde etkileniyor.
MSI Dergisi: Görev sürenizde, AMAC Magazine ve MSI dergileriyle ilgili hangi değişiklikleri görmek istersiniz?
Kurmay Albay RAPATZ: AMAC camiası ile AMAC Magazine arasındaki iş birliği mekanizması çok iyi işliyor. Görev sürem içinde, askeri diplomasi çerçevesinde bu iş birliğini geliştirmek için çalışacağım. Öncelikli hedeflerimden biri, AMAC Magazine’in, AMAC camiası ile sektörü bir araya getirecek web sayfasının kullanıma alınması olacak. Bu web sayfası, sektörle ilişkilerimizi daha da geliştirecek ve iki tarafın da yararına olacak.
Tek bir askeri ataşeyi görmek ve onunla temas kurmak bile iletmek istediğiniz bilgilerin, doğru mevkilere ulaşmasını sağlamak için önemli bir adımdır. Askeri ataşeler ve sektör arasında kurulan her temas, ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin daha da ileri gitmesini sağlar.
Hedef, Güzel ve Yararlı Etkinliklerle Geçecek bir Sene
MSI Dergisi: AMAC camiasının 2023 gündemi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Düzenlenecek etkinlikler, AMAC camiası ile paydaşları arasında iletişimin daha da geliştirilmesinde nasıl bir rol oynayacak?
Kurmay Albay RAPATZ: Askeri diplomatlar olarak, bu güzel ülkede yaşama ayrıcalığına sahibiz. Avrupa ile Asya arasında bir köprü olan Türkiye, doğal güzellikleri ve kültürel varlıklarıyla çok farklı bir ülke. 2023 yılı ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü ve bu da onu çok özel bir yıl haline getiriyor.
Dünya barışına hizmet etmeyi de görev edinmiş askeri diplomatlar olarak, ben ve AMAC yönetimi, 2023’ün gündemini, AMAC ve paydaşları için en iyi şekilde belirleyeceğiz. Türk makamlarıyla iş birliği yaparak güzel ve yararlı etkinliklerle dolu bir etkinlik planı yapacağız.
MSI Dergisi: Türk savunma ve havacılık sektörüne yönelik bir mesajınız var mı?
Kurmay Albay RAPATZ: Tek bir askeri ataşeyi görmek ve onunla temas kurmak bile iletmek istediğiniz bilgilerin, doğru mevkilere ulaşmasını sağlamak için önemli bir adımdır. Askeri ataşeler ve sektör arasında kurulan her temas, ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin daha da ileri gitmesini sağlar.
2023’te, sektörle yakın bir iş birliği tesis edebileceğimize inanıyorum. Sektöre, tarihi önemi olan 2023’te, faaliyetlerinde başarılar diliyorum.
MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?
Kurmay Albay RAPATZ: Diplomaside bir söz vardır: “Barış, kendi kendine gelmez; onu elde etmek için gayret göstermelisiniz.”
Bana bu söyleşiyi yapma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.
Avusturya Savunma Ataşesi ve AMAC Başkanı Kurmay Albay Thomas Rapatz’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.
11 Toplam Görüntüleme, 11 Günlük Görüntüleme
ALINTI KAYNAK: https://www.savunmahaber.com/avusturya-savunma-atasesi-ve-amac-baskani-kurmay-albay-thomas-rapatz-amac-uyesi-askeri-ataselerin-ulkeleriyle-turkiye-ve-turk-savunma-ve-havacilik-sanayisi-arasindaki-iliski-her-bir-amac-uy/