Ana Sayfa Haberler 8 Aralık 2023 54 Görüntüleme

Silahlı Kuvvetleri Muharebeye Hazırlayan Atış ve Çatışma Simülatörlerine de BİTES İmzası

Yenilikçi teknoloji alanındaki eğilimleri dikkatle takip edip savunma ve havacılık sektörüne uyarlayan BİTES, yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği atış ve çatışma eğitim simülatörleriyle de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve güvenlik güçlerinin eğitimi seviyesinin arttırılmasına katkıda bulunuyor. İçeriğinde; yapay zekâ, sanal gerçeklik (VR), arttırılmış gerçeklik (AR) gibi unsurları barındıran eğitim simülatörleri, kullanıcıların gerçeğe en yakın eğitimi almalarına olanak sağlıyor. Alanında 20 yılı aşkın tecrübesi bulunan BİTES, geliştirdiği eğitim simülatörleri sayesinde kullanıcılara zaman, mekân ve maliyet konularında avantajlar sunuyor. BİTES’in geliştirdiği atış ve çatışma eğitim simülatörü, ilk aşamada, 2024 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edilecek.

Türk savunma ve havacılık sanayisinde, geliştirdiği gömülü eğitim sistemleriyle dikkatleri üzerine çeken BİTES, bu tecrübesini atış ve çatışma eğitim simülatörleriyle de kullanıcıların hizmetine sunuyor. Atış ve çatışma eğitim simülatörlerinde, eğitim sırasında kullanılacak senaryolarda; tank, gemi, insansız deniz, hava, kara aracı gibi unsurların yanı sıra asker, sivil vatandaş, terörist gibi organik unsurlar da yer alıyor. Bu sayede personel, gerçeğe en yakın taktik ortamlarda refleks ve içgüdülerini geliştirebiliyor. Eğitimler, türüne göre sınıfta, sahada ya da platform üzerinde yapılabiliyor; ihtiyaç duyulması halinde istenildiği kadar tekrar edilebiliyor. BİTES’in kazandığı ihale kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin eğitimi için tasarlanan atış ve çatışma eğitim simülatörleri, 2024 yılının Temmuz ayında kullanıcıya teslim edilecek.

Silahların Mekanik Özellikleri de Simülatörlerde Yer Alıyor

BİTES’in sınıf içerisinde kullanılan eğitim simülatörlerinde, personel, IR/lazer ünitesine sahip simüle silahlarla iç bükey perde üzerine yansıtılan 3 boyutlu hedeflere atış yapıyor. Temel nişancılık becerilerinin yanı sıra eğitilenlerin, hedeflere ve olaylara reaksiyon yeteneklerinin arttırılması da sağlanıyor. Simülatörlerde dost ve düşman gibi farklı hedefler, eğitilen personelin karşısına asimetrik zamanlarda çıkarılıyor. Personelin airsoft (simülasyonda kullanılan tabanca, tüfek vb.) silahlarla atış yapmasına imkân tanıyan sistem, bu sayede ani reaksiyon kabiliyetlerini ölçebiliyor ve test edebiliyor. Aynı zamanda personele, acil durumlarda olaylara soğukkanlılıkla ve doğru şekilde müdahale etme yeteneği kazandırılıyor. Atış simülatörleri kapsamında personelin günlük görevinde kullandığı silahlar; ağırlık, ölçü gibi fiziksel özelliklerinin yanı sıra geri tepme, şarjör değiştirme, tutukluk yapma gibi mekanik özellikleri ile de gerçeğinden ayırt edilemeyecek yapıda tasarlanıyor. Ayrıca atışta kullanılan silahlara ve bunlara ait mühimmatın özeliklerine göre hava ve çevre koşullarına bağlı olarak balistik hesaplamalar da simülasyona dâhil ediliyor. Böylece, merminin hedefi vurması, gerçek koşullarla birebir örtüşecek şekilde gerçekleşiyor.

Yakın Alan Çatışma Simülatöründe Geniş Tehdit Yelpazesi

Açık alan ve kapalı alanlarda eğitim yapabilme kabiliyeti sunan Yakın Alan Çatışma Simülatörü’nde; kullanıcı sensör ekipmanları, canlı bomba yeleği, patlayıcı, araç sensörleri, dron gibi aksesuarlarla senaryo zenginleştiriliyor. Eğitimde kullanılacak silah ve tüfek için lazer ekipmanı ve mobil haberleşme kabiliyeti yer de alıyor. Çatışma senaryolarının oluşturulması ve kontrol edilmesi için tasarlanan komuta kontrol merkezinde, çatışma unsurlarının 2D ve 3D harita üzerinden izlenmesi, istenilen bir kullanıcının seçilerek dahil olduğu taktik senaryonun izlenmesi, seslerin dinlenmesi, senaryo esnasında arıza verilmesi, istatistiki veri raporlaması, vücut kameraları ve sabit kameralar aracılığıyla seslerin senkronize olarak ve grafiksel gösterimlerle birlikte oynatılması da mümkün.

Platform Üzerindeki Silahlar da Kapsamda

BİTES tarafından geliştirilmekte olan diğer bir eğitim simülatöründe ise hareketli kara, deniz, hava platformlarına entegre hafif silahların kullanıcılarına nişancılık eğitimlerinin verilmesi amaçlanıyor. Sistem ile eğitilecek personelin farklı hava ve çevre şartlarında silah kullanabilme becerilerinin arttırılması hedefleniyor. Bu simülatörde eğitim alacak personel, eğitmen tarafından belirlenen ve değiştirilebilen çevre ve hava koşullarında, sentetik olarak üretilen senaryolar dahilinde atış eğitimlerini tamamlayarak yeteneklerini geliştirebiliyor. Personel, gerçekçi koşullara uygun olarak hareket eden, 3 veya 6 boyutlu hareket serbestisi sağlayan platform üzerinde eğitim alabiliyor. Personelin karşısındaki geniş açılı iç bükey bir ekrana yansıtılan görüntüde, farklı senaryolara göre üretilmiş gerçekçi hedefler gösterilerek, simülatör üzerinde nişancılık yeteneklerini geliştirmeleri sağlanıyor.

Yapay Zekâlı Unsurlar ve Taktik Çevre

Çatışma ve atış simülatörlerinde, eğitim sırasında kullanılacak senaryolarda; tank, gemi, insansız deniz, hava ve kara aracı gibi unsurların yanı sıra asker, sivil vatandaş, terörist gibi organik unsurların kullanılması; gerçekçi taktik ortamın oluşturulması ve eğitimden alınacak faydanın azami seviyeye yükseltilmesini sağlıyor. Oluşturan sanal taktik ortam sayesinde, çok taraflı kuvvetlerin (kırmızı, mavi, nötr) savunma ve taarruz görevlerini otonom bir şekilde icra ettikleri taktik senaryolar üretilebiliyor. Bu senaryolar, eğitmen tarafından kullanılacak grafiksel kullanıcı arayüzü ile manuel olarak da kontrol edilebiliyor. Simülasyonda gerçeklik seviyesinin arttırılması için senaryoda bulunan unsurlar yapay zekâ kullanılarak şekillendirebiliyor. Eğitim kapsamında kullanılan senaryolarda, insan davranışlarına uygun yürüme, koşma, ateş etme gibi eylemler de yer alıyor. Bu teknoloji sayesinde, insan modelleri kendilerine ateş açıldığında veya vurulduklarında, duruma uygun olan davranışı sergileyebiliyor; örneğin, mevcut duruma ve düşman pozisyonlarına uygun şekilde çevredeki objelerle iletişime geçip siper alabiliyor ve sütre gerisinden ateş edebiliyor.

Gerçeğe En Yakın Öğrenme Deneyimi

BİTES, gömülü atış eğitim sistemleri alanında, silah sistemleri için simülasyon teknolojilerini kullanarak, bir gömülü eğitim simülatörü de geliştirdi. Bu kapsamda farklı tipte mermi ve füzelerin balistik hareketleri gerçekçi olarak modellendi. 7,62 mm ve 12,7 mm mermiler, OMTAS ve Kornet gibi füzeler ve makineli tüfekler balistik olarak modellenerek personelin gerçeğe en yakın eğitimi alması hedeflendi.

Atış ve Çatışma Eğitim Simülatörünün Faydaları

BİTES’in pek çok kritik amaca hizmet etmesi için tasarlayıp geliştirdiği atış ve çatışma eğitim simülatörlerinin faydaları şöyle sıralanıyor:

  • Emniyet: Eğitim simülatörü, kursiyerlerin gerçek atış tatbikatlarının doğasında bulunan riskler olmadan pratik yapabilecekleri kontrollü bir ortam sağlar. Simüle edilmiş silahlar ve senaryolar kullanılarak, konvansiyonel eğitimde oluşması muhtemel kazalar ve yaralanmaların önüne geçilir.
  • Gerçekçi Eğitim: Muharebe eğitimi simülasyonları, gerçek dünyadaki çatışma durumlarını mümkün olduğunca kopyalamayı amaçlar. Bu gerçekçilik, askeri personelin yüksek stres altında gerçek hayat senaryolarına etkili bir şekilde yanıt vermek için gerekli becerileri, refleksleri ve içgüdüleri geliştirmesine yardımcı olur.
  • Senaryonun Çoğaltılması: Simülasyonlar, askeri birimlerin konvansiyonel savaştan terörle mücadele operasyonlarına, barışı koruma misyonlarından afet müdahalesine kadar çok çeşitli senaryoları uygulamalarına olanak tanır. Bu eğitimler sayesinde birlikler çok çeşitli görev profillerine hazırlanabilir.
  • Taktik Yeterlilik: Simülasyonlar, askeri personelin; ekip koordinasyonu, iletişim, karar verme ve durumsal farkındalık dahil olmak üzere taktik becerilerini geliştirmesine olanak tanır. Bu taktik beceriler, yalnızca görev başarısı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda muharebe alanında hayatta kalmak için de gereklidir.
  • Silah Eğitimi: Eğitim simülasyonlarında bulunan silahlar, askerlerin ekipmanlarını güvenli bir şekilde kullanmayı öğrenmelerini sağlar. Ateşli silahlar, araçlar ve diğer özel ekipmanların eğitimi de yine bu simülatörler kullanılarak yapılabilir. Askerler, ekipmanı kullanmayı öğrenmekle kalmayıp aynı zamanda bakımını yapmayı da bu simülatörler sayesinde öğrenebilir.
  • Maliyet Tasarrufu: Gerçek mühimmatla canlı tatbikatlar yaparken oluşan maliyetler, muharebe eğitim simülasyonları sayesinde ortadan kalkar. Yakıt, mühimmat ve benzeri kaynakları kullanmaksızın yapılan eğitimler, uygun maliyetli bir alternatif sunar.

Tekrarlanabilirlik: Öğrenmeyi güçlendirmek ve hataları düzeltmek için simüle edilmiş senaryolar, ihtiyaç duyulan sıklıkta tekrarlanabilir. Yinelenebilen eğitimler sayesinde kullanıcıların performansının arttırılması da mümkün olur.

  • : Simülasyonlar, eğitim alacak personelin performansına ilişkin veriler oluşturarak eğitmenlerin becerileri değerlendirmesine ve kullanıcının ilerlemesini izlemeye olanak tanır. Bu veriye dayalı yaklaşım, kişiselleştirilmiş eğitim planlarını ve ayarlamaları kolaylaştırır.

BİTES, TSK ve Müttefiklerinin Çözüm Ortağı Olmaya Devam Edecek

BİTES tarafından geliştirilmekte olan simülasyonlar sayesinde TSK personelinin nişancılık ve çatışma eğitimlerine yönelik ihtiyaçları, güvenli ve maliyet etkin bir şekilde karşılanıyor. Teknolojinin ilerlemesi, kullanıcı ihtiyaçlarına göre belirlenmiş yeni özellikleri de içerecek şekilde, daha gelişmiş simülasyon sistemlerini geliştirmenin yolunu açıyor. Atış ve çatışma eğitim simülatörleri de bu ortamda, askeri eğitim ve hazırlığın hayati bir bileşeni haline geliyor. Askeri personelin sahada karşılaşabileceği karmaşık ve dinamik zorluklara hazırlanarak güvenli, gerçekçi ve uygun maliyetli bir ortamda eğitim almalarını sağlayan simülatörler, personelin savaş durumlarında etkinliklerini ve hayatta kalma becerilerini geliştiriyor.

Sınıf içinde kullanılan eğitim simülatörlerinde, eğitilen personel, IR/lazer ünitesine sahip simüle silahlarla iç bükey perde üzerine yansıtılan hedeflere atış yapıyor.
Atış ve çatışma eğitim simülatöründe, hareketli kara, deniz ve hava platformlarına entegre hafif silahların kullanıcılarına nişancılık eğitimleri verilmesi amaçlanıyor.
Atış ve çatışma eğitimi simülatöründe, silahtan ekipmana kadar her detay, eğitilen kullanıcı için operatör tarafından belirlenebiliyor.
Simülatörler, askeri personelin sahada karşılaşabileceği karmaşık ve dinamik zorluklara hazırlanarak, güvenli, gerçekçi ve uygun maliyetli eğitim almalarını sağlıyor.

Loading

ALINTI KAYNAK: https://www.savunmahaber.com/silahli-kuvvetleri-muharebeye-hazirlayan-atis-ve-catisma-simulatorlerine-de-bites-imzasi/

Yorumlar

deneme bonusu veren siteler kadıköy escort maltepe escort ataehir escort pendik escort kartal escort ataşehir escort kurtköy escort şişli escort istanbul escort bakırky escort mecidiyeky escort işli escort